familj-samhalle

När är det dags att byta filtret i köksfläkten?

Köksfläkten anses vara en av kökets viktigaste och mest gömda apparater, eftersom den hjälper till att ta bort ångor och obehagliga lukter som kan uppstå vid matlagning. Men för att köksfläkten ska fortsätta att fungera effektivt och hålla sig i bra skick är det viktigt att byta ut filtret regelbundet. I denna blogg ska vi diskutera när det är dags att byta filtret i köksfläkten.

Vad är filtret i köksfläkten?

Det finns två typer av filter i en köksfläkt – fettfilter och kolfilter. Fettfiltret avlägsnar fett och oljor från luften, medan kolfilter avlägsnar oönskade lukter genom att absorbera dem. Båda dessa filter påverkar hur väl köksfläkten fungerar. Det är viktigt att ha kunskap om deras funktioner för att veta när de behöver bytas.

Hur ofta ska filtret bytas ut?

Det rekommenderas att du byter ut fettfiltret i din köksfläkt en gång i månaden. Om du har en kolfilter är dock livslängden annorlunda – kolfilter bör endast bytas ut var sjätte månad eller efter cirka 250 timmars användning. Om filtren inte ersätts på rätt tid kan de orsaka en rad problem, inklusive lukter, buller och försämrad luftkvalitet.

Hur ser jag om filtret behöver bytas ut?

En av de enklaste sätten att se om filtret behöver bytas ut är att titta på det. Om du märker att filtret är täckt med fett eller andra material som inte har rensats ut, är det dags att byta ut det. En annan signal kan vara att köksfläkten plötsligt börjar fungera mindre effektivt än vanligt och att matos läcker ut – detta kan bero på att filtret är för smutsigt för att släppa igenom oset.

Hur byter jag filtret i köksfläkten?

Att byta ut filtret i köksfläkten är enkelt och kan göras på bara några minuter. Om du har en kolfilter kan du bara ta bort det gamla filtret och byta ut det mot ett nytt. Om du har ett fettfilter, kan du ta bort det och rengöra det noggrant och sätta tillbaka det igen. Om det börjar bli för slitet kan du enkelt köpa ett nytt online på hemsidor som VentilationOnline. De säljer även många andra ventilationslösningar så om du är sugen på att fixa någonting annat i huset kan det vara värt att besöka dem.

Att byta filtret i köksfläkten är viktigt för att hålla köket rent och från oönskade lukter. Genom att följa den rekommenderade tidpunkten för utbyte kan du hålla köksfläkten i toppskick och samtidigt skydda dig själv och ditt hem från potentiella säkerhetsrisker som kan uppstå om filter inte byts ut. Så, var uppmärksam på din köksfläkt och byt ut filtret regelbundet för att du ska ha rätt lukt i köket och minska risken för olyckor som en följd av bristande underhåll.

Relaterade nyheter

Dela artikeln