familj-samhalle

Enkel guide till hur du monterar kakel och klinker i badrummet

Ett nytt badrum kan ge ditt hem en hel ny känsla. Genom att byta ut kakel och klinker kan du skapa en helt ny estetik och samtidigt öka ditt badrums funktionalitet. Det går att köpa kakel och klinker i Kalmar och över hela landet på egen hand. Men det är inte alltid lätt att veta hur man monterar kakel och klinker på rätt sätt. I det här blogginlägget kommer vi att gå igenom de grundläggande stegen för att montera kakel och klinker på rätt sätt i badrummet.

Steg 1: Förberedelser

Innan du börjar installera kakel och klinker, måste du se till att du har allt du behöver. Du behöver till exempel påse med cement, spackel, en vattenpass, kakelkryss, kakelskärare och en hammare. Du behöver också se till att ytan är redo för kakel och klinkermontage. Det innebär att ytan är ren och torr och att den är jämn och slät. Om inte, se till att du först utför reparationer.

Steg 2: Planering

Innan du börjar lägga kakel eller klinker, måste du först planera layouten för ditt badrum. Det är viktigt att tänka på varifrån du ska börja och i vilken ordning du ska lägga kakel och klinker. Du måste också bestämma vad som ska göras med hörn och skärningar. Det kan hjälpa att ta några bilder av badrummet och skissa på layouten innan du börjar.

Steg 3: Installera och skära kakel och klinker

Nu är det dags att börja lägga kakel och klinker. Börja med att applicera cement eller spackel på ytan där du vill lägga din första rad av kakel eller klinker. Se till att du arbetar i en liten yta i taget. Placera sedan din första kakel eller klinker på cementen eller spacklet. Tryck den på plats och se till att den är nivellerad. Fortsätt att installera kakel och klinker tills du har täckt hela ytan.

När du når hörnen eller behöver skära kakel eller klinker, använder du en kakelskärare för att mäta och skära rätt storlek. Se till att du använder skyddsglasögon när du använder kakelskäraren eftersom den kan skjuta ut små delar av keramiken.

Steg 4: Avsluta installationen

När du har lagt alla kakel och klinker, låt cementen eller spacklet torka i minst 24-48 timmar. När du bekräftar att allt är torrt och fast, lägger du fogmassan mellan kakel och klinker. Stryk fogmassan över fansen med en gummipackning. Rengör sedan överskottet av fogmassan från kakel och klinker med en fuktig svamp. Låt fogmassan torka och ditt nya kakel- och klinkercirkel i badrummet är färdig!

Sammanfattning

Att installera kakel och klinker i badrummet kan ta lite tid och kräva några timmars arbete, men resultatet kan vara oerhört belönande. Så länge du följer dessa steg och planerar noggrant, kommer du att ha ett vackert badrum på nolltid! Det finns exempelvis hexagon kakel som kan ta ditt badrum till en ny nivå.

Relaterade nyheter

Dela artikeln