familj-samhalle

Allt du behöver veta om olika tyglar

När du tänker på hästtillbehör, är det troligt att du tänker på sadlar, träns och tyglar. Tyglar är en av de mest använda delarna av hästutrustningen, men det kan vara förvirrande att försöka förstå vilka typer som finns och vad som skiljer dem åt. I den här artikeln kommer vi att titta på olika tyglar och vad som gör dem unika.

Vanliga tyglar

Möjligen de vanligaste tyglarna, dessa är vanligtvis tillverkade av läder och fäster på hästens träns. De används för att ge rytteren kontroll över hästens huvud och rörelser. De kan delas upp i två kategorier – Engelska tyglar och Västtyglar. Engelska tyglar innehåller vanligtvis en rem som löper genom hästens mun och fäster på båda sidor av tränsen medan Västtyglar är kortare, och fästs i sadelhornet.

Drivande tyglar

Drivande tyglar fäster på hästens träns och går genom ringar som fästs på sadeln. Ryttaren kan använda dessa tyglar för att hjälpa hästen att visa mer framdrivning och dra mer.

Gjordtyglar

Dessa tyglar fästs på hästens träns och går genom ringar på sadeln och fästs sedan i sadelgjorden. Resultatet av detta är att ryttaren kan styra hästens huvud utan att behöva lita på enbart handkraft.

Feedbacktyglar

Dessa tyglar är en av de senaste uppfinningarna på hästtillbehörsmarknaden. De innehåller ofta elastiska band som hjälper till att få hästen att lägga mer vikt på bogen. Ryttarens rörelser översätts mer direkt till hästen, vilket kan hjälpa till att utveckla en bättre kommunikation och förtroende mellan ryttare och häst.

Att välja rätt typ av tyglar kan göra en stor skillnad för både hästen och rytteren. Genom att förstå de olika typerna av tyglar kan du bättre förstå hur du kan få det mesta möjliga ut av din tid på hästryggen. Oavsett vilken typ av tyglar du använder, är det viktigt att komma ihåg att det är en del av en större uppsättning hästtillbehör och det måste användas på rätt sätt för att ge den önskade effekten. Besök din lokala hästbutik Sadelcentrum eller ta hjälp från en erfaren ryttare och experimentera med olika tyglar för att hitta den bästa för dig och din häst.

Relaterade nyheter

Dela artikeln