10 sätt att förbättra klimatet genom vardagliga handlingar

En av de största utmaningarna vi har i världen idag är klimatförändringar, detta är något som de flesta länder håller med om genom att ha undertecknat Parisavtalet från 2015. Climateanalytics.org, ett företag för dataanalyser och statistik har tagit fram en rapport som visar på att de flesta länderna som ingår i Parisavtalet kommer att misslyckas med sina klimatmål som de satt upp för 2030. Detta medför en stor oro hos klimatmedvetna medborgare som känner sig maktlösa när de styrande organen misslyckas med att skapa handlingsprogram och riktlinjer så att vi kan möta klimatmålen. Men sanningen är att varje individ kan bromsa klimatförändringen och minska sitt klimatavtryck till förmån för framtida generationer. Här är 10 sätt att förbättra klimatet genom vardagligar handlingar. Desto fler som bidrar desto bättre!

1. Utrusta ditt hem med energieffektiva fönster

Gamla läckande fönster är en stor miljöbov som tvingar hushåll att använda mer energi än vad de egentligen behöver. Att uppgradera gamla fönster till energieffektiva fönster från Klar sparar både pengar och minskar ditt klimatavtryck ordentligt. Gamla eller otäta fönster släpper ut värme under vintern och låter för mycket solvärme tränga in under sommaren, vilket ökar behovet av uppvärmning och luftkonditionering. Energieffektiva fönster, såsom fönster med dubbel- eller trippelglas, hjälper till att isolera ditt hem och minskar energiförbrukningen betydligt. Mindre energiförbrukning leder till mindre utsläpp av växthusgaser, vilket är bra för både miljön och dina elräkningar. Det är en investering som betalar sig både ekonomiskt och miljömässigt på lång sikt.

2. Satsa på energisnål belysning

Byt ut gamla glödlampor mot energisnåla LED-lampor eftersom de använder upp till 80 procent mindre energi än traditionella glödlampor och håller dessutom mycket längre. LED-Lampor fungerar idag ungefär lika bra som gamla traditionella glödlampor och det finns egentligen ingen orsak till att inte göra denna förändring. Det är både enkelt att byta samtidigt som det minskar din energiförbrukning.

3. Källsortering och minskat avfall

I genomsnitt genererar vi 36.1 klio plastförpackningsavfall per person. Därför är det av stor vikt att man försöker minska mängden metangas som frigörs i atmosfären genom källsortering. Genom återvinning och källsortering av material som plast, metall och papper som sedan omvandlas till nya produkter, sparar vi naturresurser och minskar vårat klimatavtryck avsevärt. Dessutom hjälper du fattigare länder när du källsorterar eftersom materialet oftast köps upp av fattigare länder inom Europa som t.ex Litauen som har byggt stora anläggningar som tar hand om stora volymer returpapper eller Polen som tar hand och bearbetar en stor andel av allt plast- och metallavfall som kommer från Sverige och Tyskland.

4. Konsumentvanor – Välj hållbara produkter

Välj produkter som är miljöcertifierade och tillverkade av hållbara material. Genom att köpa varor som är lokalt producerade minskar du behovet av långa transportsträckor, vilket i sin tur minskar utsläppen från transporter.

5. Cykla eller gå istället för att köra bil

På tal om transporter står det för en stor del av våra koldioxidutsläpp. För kortare sträckor kan det vara smart att välja cykeln eller att gå. Detta är en vinst både för ditt klimatavtryck och för din hälsa. För längresträckor kan du försöka samåka eller använda dig av kollektivtraffiken så gott det går.

6. Minska energiförbrukningen i hemmet

Små förändringar i hur du använder energi hemma kan göra stor skillnad. Se till att stänga av elektroniska apparater och lampor när de inte används. Använd energisnåla vitvaror och överväg att installera en smart termostat som kan hjälpa dig att optimera uppvärmning och kylning. Genom att sänka inomhustemperaturen med bara en grad kan du minska din energiförbrukning med upp till 5 procent.

7. Klä dig klimatsmart

Det är inte alla som vet om att modeindustrin faktiskt är en av de mest resurskrävande och miljöförstörande industrierna i världen. Detta beror främst på trender idag byts ut allt snabbare än vad det gjorde för tiden. Detta är gynnsamt för klädföretagen men inte för miljön. Genom att klä dig klimatsmart kan du minska din klimatpåverkan avsevärt. Köp färre, men mer hållbara kläder, gärna secondhand eller från varumärken som satsar på hållbarhet och etisk produktion. Undvik att följa med i trender som skapas av klädföretagen genom marknadsföring via dina favoritinfluensers och försök att inte delta i slit-och-släng kulturen så gott det går genom att laga och återanvända dina kläder istället för att slänga dem.

8. Odla egen mat

Börja odla din egna mat för att minska ditt klimatavtryck. Det spelar ingen som helst roll om du har egen trädgård, balkong eller endast en fönsterkarm. Varje litet bidrag minskar din miljöpåverkan även om det är så lite som en chiliplanta i fönsterkarmen.

9. Använd grön el

Ett effektivt sätt att minska din klimatpåverkan är att välja el från förnybara källor, som sol, vind och vattenkraft. Många elbolag erbjuder gröna elavtal, där elen som levereras till ditt hem kommer från miljövänliga källor. Genom att välja grön el bidrar du till att minska beroendet av fossila bränslen och stödjer utvecklingen av hållbar energi.

10. Påverka din omgivning

Att påverka din omgivning genom att inspirera och utbilda är viktigt. För att inspirera är det viktigt att vara ett föredöme och det för du genom att vardagliga handlingar. Kanske blir det svårt att påverka alla i din omgivning men genom att leva upp till din krav kan du skapa en kultur, inte minst för dina barn som ser vilka uppoffringar du gör för klimatet. För att nå med budskapet till dina barn är det viktigt att utbilda. Förklara varför du använder en tygpåse i affären istället för att köpa en plastkasse. Visa fakta på hur plast påverkar djurlivet i våra hav och sjöar. Genom kunskap kan man nå långt fler med sitt budskap än att bara inspirera.